jak utrácet chytře

cpw - VYPLATÍ SE PLATIT VÍCE?

Nepřejeme si všichni, abychom toho měli více na nošení, ale utráceli méně peněz? Zní to téměř nemožně, že? Ne, s novým přístupem a našimi tipy, které vám pomohou při rozhodování mezi laciným a kvalitním oblečením.

Vzorec CPW vás naučí, jak utrácet správným způsobem, získat více za své peníze a poskytne vám ujištění, které potřebujete, když do svého šatníku přidáváte něco nového.

CO JE CPW A JAK SE POČÍTÁ?

Cost Per Wear (CPW), neboli cena za 1 nošení.

Pomůže vám uvědomit si skutečnou hodnotu oblečení přímo založenou na tom, jak moc ho budete nosit.

Díky této rovnici lehce zjistíte, zda se vyplatí investovat do dražšího, ale kvalitnějšího kousku oblečení, který sice více stojí, ale zato déle vydrží.

Dražší kousky se tak v kontextu počtu nošení mohou vyplatit mnohem více než levné a nekvalitní fast-fashion produkty.

Vzorec „nákladů za nošení“ je jednoduchý a snadno zapamatovatelný. Jednoduše vydělíte cenu oblečení počtem, kolikrát si myslíte, že jej budete nosit. U kousku za 1460 Kč nošeného každý den po dobu 1 roku by byla cena za jedno nošení 4 Kč. Při každodenním používání po dobu 2 let by cena za jedno nošení byla 2 Kč.

Kolikrát byste měli oblečení nosit?

Slyšeli jste někdy o pravidle 30 nošení? Toto pravidlo navrhla Livia Firth, producentka dokumentu, The True Cost a konzultantka pro udržitelnost. Je to skvělý způsob, jak se dostat do světa udržitelné módy. 

Před nákupem si položte tyto otázky:

  • Budu nosit toto oblečení alespoň 30krát?
  • Kolika způsoby mohu tento kousek nosit?
  • Je to kvalitní oblečení?
  • Vydrží alespoň 30 vyprání?
  • Budu ho chtít nosit i za 6 měsíců?

Pokud nemůžete nový kousek nosit nebo vyprat alespoň 30krát, pořízení nového kusu oblečení vás nakonec bude stát více peněz ve srovnání s investicí do kvalitnějšího kusu, který byl vyroben tak, aby vydržel.

Vydrží dražší oblečení déle?

Kvalitní oblečení se v podstatě dělá lépe. Společnosti zaměřující se na výrobu kvalitních oděvů strategicky nakupují lepší materiály, které mají vysokou odolnost. Od látek vyšší třídy, kvalitních zipů a zapínání až po prošívání (kvalitnější oblečení má více stehů na centimetr, které pomáhají jednotlivým kusům lépe držet pohromadě v průběhu let), oblečení, za které utratíte více peněz, je navrženo tak, aby vydrželo.

Vzorec ceny za nošení má mnoho výhod

  • Pomáhá vám se soustředili na kvalitu a ne na kvantitu.
  • Je to dobrý způsob, jak zabránit impulzivním nákupům "akčního" zboží
  • Ekologický přínos snížené spotřeby 
  • Je to celkově levnější životní styl
  • Nakupováním strávíte méně času 
  • Můžete nakupovat bez výčitek 
  • Budete si více cenit a užívat věcí, které již máte.

Kde ušetřit?

Pokud se snažíte vybudovat nový šatník, tak bychom nedoporučovali začínat s nákupem těchto věcí:

  • Trendy položky
  • Formální oblečení
  • Bižuterie 
  • Sportovní oblečení

Na čem nešetřit?

Nejprve investujte do základních a klasických věcí. To jsou kousky, které budou základem vašeho šatníku a na kterých budete stavět váš každodenní outfit.

Co je třeba mít na paměti, pokud jde o CPW

První věc, kterou je třeba vždy zvážit, je kvalita a životnost. Žijeme ve světě rychlé módy, kde je čím dál snazší vyhodit peníze za všechny trendy kousky, po kterých naše srdce touží. Naše oblečení nás rychle omrzí a chceme jej vyměnit za nové. Ale tyto impulzivní nákupy vyčerpávají náš účet a přecpávají náš šatník.  

S myšlením CPW musíte opravdu milovat kousek, který kupujete. Čím více ho milujete a investujete do něj, tím více ho budete nosit a také o něj pečovat. 

Druhá věc je ujistit se, zda se vám daný kousek vůbec líbí. Nekupujte něco jen proto, že to má nízkou cenu za nošení. Vždy zvažte svůj osobní styl, hodnoty a životní styl. Poznejte sami sebe a poznejte svůj styl!

Vyvarujte se kupování oblečení jen proto, že je na něm atraktivní cenovka.

Pointa je Jednoduchá

Udělejte sobě i světu laskavost a kupujte si kvalitní věci, které budete nosit často, a méně nekvalitních věcí, které musíte neustále vyměňovat.
Samozřejmě, existují vzácné případy, kdy najdete ve výprodeji úžasný kousek, který budete nosit znovu a znovu.

Takže až budete příště zvažovat koupi nového kousku, udělejte si čas a zeptejte se sami sebe, jak moc ho budete nosit, kolik podobných už máte a jak dlouho si myslíte, že oděv vydrží.

Snížení spotřeby

SNÍŽENÍ SPOTŘEBY

Ve Zdravém tričku věříme, že udržitelnost a nižší dopad na životní prostředí začíná snižováním spotřeby nás všech. To je důvod, proč jsou nadčasový design, odolnost a certifikovaná bio bavlna základem při tvorbě našich produktů. Výsledkem jsou prémiové produkty, které prošly zkouškou času a které budete moci nosit s oblibou po mnoho sezón.

Snížení spotřeby tak v praxi může jednoduše znamenat dát přednost kvalitním produktům, které jsou vyrobeny z přírodních materiálů, udržitelným způsobem a ideálně za férových podmínek.