Historie trička - co o něm možná nevíte

Historie trička - co o něm možná nevíte

Tričko jako takové je dnes nedílnou součástí našeho běžného šatníku. Přicházejí v různých stylech a barvách tak, aby vyhovovala dnešním vysokým nárokům. Může se jednat o klasický všestranný střih nebo také velmi nevšední a kontroverzní. Je vhodné jak pro každodenní nošení tak pro méně formální příležitosti.

Počátek trička

Zatímco dnes jsou trička moderní a slouží jako svrchní oděv, ne vždy tomu tak bylo. Tento oděv byl původně vyroben z vlny nebo hedvábí. Trička byla navržena tak, aby dobře absorbovala pot a sloužila jako bariéra, která chránila svrchní oděv před jeho ušpiněním. Svůj název T-shirt (anglicky) získala podle střihu, připomínající písmeno T – tělo s připojenými rukávy.


 Spodní oděv - historie trička

Během průmyslové revoluce však došlo k výraznému pokroku a trička se začala tkát z bavlny. Stala se tak prodyšnější a pohodlnější, přesto však do dnešní podoby měla daleko.

Během 19. století se stále nosila pod oblečením a jako svrchní oděv jej nosili převážně horníci a přístavní dělníci při práci.

Horník historie trička

Na přelomu 20. století jej nosilo americké námořnictvo pod uniformu. Vojáci, námořníci či mariňáci často bojovali v oblastech s vysokými teplotami a tak si svlékli uniformu a ponechali si jen trička. Trička jako spodní oděv byla dostupná široké veřejnosti. Byla pohodlná, levná a snadno se udržovala. Přijali je jak zemědělci, dělníci všeho druhu, tak i sportovní nadšenci.
Ve 40. letech 20. století se stala velmi populární mezi mladými chlapci, kteří ještě nemuseli dodržovat tak přísná pravidla odívání na rozdíl od starších mužů.

Armáda historie trička

Vzestup trička - 50. - 60. léta

Po druhé světové válce si trička jako svrchní oděv oblékali v oblibě především veteráni při svých volnočasových aktivitách a drobných prací. Teprve v 50. letech se trička a tílka popularizovala jako svrchní samostatný oděv. Trička proslavil i herec Marlon Brando ve filmu Tramvaj do stanice touha.

Marlon Brando historie trička

Trička tak získala více na pozornosti a stala se módním oděvem. Snad nejstarší tištěný slogan byl v roce 1948 „Dew-It with Dewey“, který nechal vytisknout guvernér Thomas E. Dewey během své kampaně. 
V 60. letech se objevil potisk. A začala dekáda moderního trendu jasných barev a různých vzorů.
Trička se stala výborným prostředkem pro své osobní vyjádření. Následné pokroky v sítotisku přinesly novou vlnu v podobě grafických potisků. Trička na sobě nesla potisky od kapel až po politické slogany.

Síto tisk historie trička

Vzestup trička s potiskem - 70. - 80. léta

V 70. a 80. letech byly na vzestupu trička s potiskem. Spolu s růstem poptávky byly vynalezeny nové metody pro usnadnění tisku jako např.: transferový tisk. Začala vznikat nákupní centra, kde si lidé mohli nechat vyrobit potisk na místě. Stále více hudebníků a společností považovalo trička za dobrý a mocný nástroj pro prodej své značky.

Tričko v současnosti

Trička jsou v současnosti více moderní a módní než kdy jindy. Mají neomezené možnosti střihů, barev a vzorů. Fantazii se v této oblasti meze nekladou. Výrobní proces je nyní modernější a rychlejší. 
Tričko tedy prošlo během své historie několika velkými změnami a to především ve způsobu zpracování, volbě materiálu, a také v tom, jak bylo přijímáno - z počátku část oblečení, která byla určená výhradně pro nošení pod svrchní oděv, až po to nejběžnější svrchní oblečení.

Problém, před kterým stojíme

Problémem při produkci konvenční bavlny je, že běžná bavlna je produkovaná za nejnižší možné náklady a při její výrobě se nebere ohled na sociální ani environmentální dopady. Konvenční textilní průmysl patří mezi největší znečišťovatele naší planety. Při pěstování a zpracování konvenční bavlny se používá obrovské množství chemikálií, jejichž rezidua se nachází ve finálním produktu a skrze pokožku se uvolňují do našeho organismu. 

S námi to jde jinak a lépe - zodpovědně a čistě od semínka až po balení.

Historie trička - Zdravé tričko.cz

To nejlepší biobavlněné oblečení současnosti je vyrobené v souladu s fair trade z bio bavlny při jejímž zpracování nebyly použity žádné chemikálie a je držitelem nejpřísnější certifikace GOTS.
Oblečení je také vhodné pro vegany, alergiky a osoby s citlivou pokožkou.

Prozkoumejte naše kolekce

Patříte mezi ty, kteří ocení prvotřídní kvalitu a přemýšlí zodpovědně o našem dopadu na svět?
Hledáte oblečení, po kterém sáhnete vždy s jistotou, že se v něm budete cítit dobře?
Pak prozkoumejte naše kolekce DÁMSKÉHO a PÁNSKÉHO oblečení a najděte svůj nový oblíbený kousek!

 


Nakupujte bez rizika

Na důkaz, že našim produktům opravdu věříme, máte vždy možnost snadné výměny i vrácení zdarma.
Pořád si nejste jistí nákupem? Možná vám pomohou nezávislé recenze od našich zákazníků.

Pociťte s námi ten rozdíl!


1 komentář


  • Michal

    “Zdravých triček” mám již několik a nemůžu si je vynachválit. Krásně padnou, jsou příjemné na těle a vydrží, což je poznat z opakovaného praní a žehlení, kdy se nemají tendenci vytahávat. Takové kvalitní tričko se jen tak nevidí. Fandím Vám a jako spokojený zákazník se k Vám budu opakovaně vracet! Michal z Prahy


Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.